Reactie's
Ik heb een vraag over een vermelding in Vliegers op de vlucht. Op pagina 199 staat dat de Bloedploeg Norg op 4 december intrek nam in Villa Nijenhof.Is er een bron voor de genoemde datum?
Met vriendelijke groet Jan Libbenga.
-------
Geachte heer Libbenga,
Naar aanleiding van Uw vraag het volgende: over de datum van de komst van de beruchte landwachtersploeg uit Diever naar Norg bestaat nogal wat onzekerheid. Sommigen denken in de loop van oktober, anderen aan november. Ik houd het op begin december.
Mijn belangrijkste argument is dat tijdens de zittingen van het Bijzonder Gerechtshof in Assen na de oorlog de datum van 4 december 1944 wordt genoemd. Een aantal feiten lijkt deze datering te bevestigen. Eind november was al duidelijk dat de ploeg landwachters die rond Diever een waar schrikbewind hadden uitgeoefend naar Norg zouden worden overgeplaatst. De foute burgemeester van Diever spreekt in een brief van 24 november alvast zijn dank uit voor het werk dat de heren in zijn gemeente hebben verricht.
Op zondag 26 november zijn ze nog niet in Norg gearriveerd. Op korte afstand van de villa Nijenhof komen op die dag twee parachutisten neer, die uit de neerstortende bommenwerper Seattle Sleeper zijn gesprongen (zie ons boek). Er is geen enkele aanwijzing dat de landwachtploeg van de Nijenhof die dag in actie is gekomen. Wel een Duitse patrouille uit Assen, de lokale politie en de lokale landwacht uit Langelo. De verklaring kan geen andere zijn dan dat de beroepslandwacht hier nog niet was.
Anderhalve week later, op 7 december, voeren de landwachters hun eerste opdracht in het Noordenveld uit: de arrestatie van Niek Bosker in Een. We moeten bedenken dat voorafgaande hieraan ze zich in de villa moesten installeren, in contact met de lokale landwacht de problemen moesten inventariseren en ‘plan van aanpak’ moesten opstellen. Daar hoorde ook een eerste verkenning in het nabijgelegen dorpje Een bij. Nog voor de 7de december. De komst van de Bloedploeg moet met andere woorden in deze anderhalve week hebben plaatsgevonden. Maandag 4 december is inderdaad een geloofwaardige datum.
Met vriendelijke groet, Jan Slofstra.
OR-T of OR-A
Hebben een tip gekregen dat in ons boek de vliegtuigregistratie als OR-T staat beschreven, maar op de foto is het OR-A.
Ook op websites vindt je: Delivered Cheyenne 3/6/44; Hunter 13/6/44; Presque Is 28/6/44; Assigned 323BS/91BG [OR-T] Bassingbourn 29/6/44..
Dan wordt je nieuwsgierig hoe dit mogelijk is.
Denk dat we het hebben uitgevonden.
In de bijlage die we hebben en al op 3-1-2012 bij ons op harde schijf staat OR-T (zie rapport)
Dit is toen al in onze teksten terecht gekomen.
Maar het is een ongevalsrapport, dat na het ongeval is opgesteld, het moet wel een typefout zijn.
Maak een notie's dat het OR-A moet zijn.



Good morning all,
Het is bijna alweer een jaar geleden dat ik van mij liet horen, een jaar dat we liever vergeten. Laten we beginnen met “Vliegers op de vlucht”. Ik ben blij dat ik het boek gekocht heb en ik moet zeggen het boek is boven verwachting en heel professional gedaan.
Het brengt veel herinneringen Het is onmogelijk om precies uit pluizen wat 75 jaar geleden gebeurt is. Er staan enkele dingen in die niet kloppen maar die niets afdoen aan het verhaal zelf. De piloot is niet in ons huis geweest maar is direct met mijn broer vertrokken.[i]
Bldz 173.Het was niet Peet de Boer die vrouw opzocht dat was veel te gevaarlijk want dan wist zij meteen dat hij in de ondergrondse zat, Peet ging naar een ondergrondse in een naburig dorp, en die ging naar die vrouw, een onbekende dus.
Het verhaal van politie man DE Vree. op bldz 151, is verschillend wat betreft het afnemen van zijn pistool[ii]. Ik ben oog getuige van dat geval, ik stond voor het raam op mijn slaapkamer en zag het gebeuren. Zij namen zijn pistool af toen hij voor het huis van Bies stond, tegenover de draai, niet voor het huis van Ludwig.
Bldz 149. Dat is een beetje een raadsel. Me dunkt het is onmogelijk dat Heine Hut die al gauw op het Kuiperslaantje was en zag Pratt weg lopen al eerder bij het wrak was geweest en al een telefoontje had gemaakt. Had hij misschien ook telefoon thuis? [iii]
Nogmaals al die dingen doen niets af het gebeurtenis zelf, het is een uitstekend boek A job weel Done!
And that is all for now.
Groetjes,
Martin / Toni.
Reactie Red.
[i] Het was tegen de woning van buurman Ludwig.
[ii] In het boek komt dit inderdaad zo voor als in het verslag van De Vree, dus op zich een correcte weergave van het verslag van De Vree, Maar is wel een goede aanvulling.
[iii] In het boek staat alleen dat hij snel ter plaatse was, en gegevens heeft genoteerd. Niet dat hij Pratt heeft gezien.

Overleden.
John Calvin (Cal) Weisgarber Sr., 98, uit Grampian stierf op vrijdag 25 december 2020 in het Ridgeview Elder Care and Rehabilitation Centre, Curwensville.
Hij werd geboren op 25 mei 1922 in Curwensville, een zoon van wijlen Harry M. en Eliza B. (Derrick) Weisgarber.
Hij studeerde af aan Curwensville High School met de onderscheiding Magna Cum Laude.
John diende tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1943-1945 in de US Army Air Force. Hij was 1st Lieutenant Navigator in het 91st Bomb Group 323 Squadron op een B-17 bommenwerper, de Seattle Sleeper, uit Engeland. Hij had 35 voltooide missies nodig om met Kerstmis naar huis te komen, maar werd op 26 november 1944 tijdens zijn 33e missie neergeschoten terwijl hij over Duits grondgebied vloog. Hij werd gevangengenomen en naar Stalac Luft I in Barth, Duitsland gebracht als krijgsgevangenen tot de oorlog voorbij was. Hij was een ontvanger van de Air Medal, Purple Heart en Distinguisher Flying Cross.
Overleden.
John Calvin (Cal) Weisgarber Sr., 98, uit Grampian stierf op vrijdag 25 december 2020 in het Ridgeview Elder Care and Rehabilitation Centre, Curwensville.
Hij werd geboren op 25 mei 1922 in Curwensville, een zoon van wijlen Harry M. en Eliza B. (Derrick) Weisgarber.
Hij studeerde af aan Curwensville High School met de onderscheiding Magna Cum Laude.
John diende tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1943-1945 in de US Army Air Force. Hij was 1st Lieutenant Navigator in het 91st Bomb Group 323 Squadron op een B-17 bommenwerper, de Seattle Sleeper, uit Engeland. Hij had 35 voltooide missies nodig om met Kerstmis naar huis te komen, maar werd op 26 november 1944 tijdens zijn 33e missie neergeschoten terwijl hij over Duits grondgebied vloog. Hij werd gevangengenomen en naar Stalac Luft I in Barth, Duitsland gebracht als krijgsgevangenen tot de oorlog voorbij was. Hij was een ontvanger van de Air Medal, Purple Heart en Distinguisher Flying Cross.
Geachte schrijvers, Buinen 16 augustus 2020,
In de eerste plaats wil ik jullie complimenteren met dit zeer uitgebreide onderzoek dat door jullie is verricht n.a.v de crash met de Seattle Sleeper bij Haulerwijk in 1944. Ik heb het boek met plezier gelezen.. Het verhaal is zeer gedetailleerd en informatief. Waarom ik zo geïnteresseerd ben in dit verhaal komt door het volgende.
Mijn naam is C.M. Haandrikman en ben geboren op 08-08-1938 in Norg. Ik ben de zoon van de politieman postcommandant Haandrikman waarover in dit boek wordt geschreven. Ik heb over mijn vader al eens een verhaal geschreven en de rol van de politie Norg ten tijde van de oorlog uitvoerig beschreven , gepubliceerd in het boek Schijn bedriegt over het vliegveld Peest. Dit jaar heb ik een verhaal geschreven over mijn herinneringen aan de oorlogsjaren. Dit verhaal is opgetekend in de jubileum uitgave van.de Historische Vereniging Norch. ( geschreven door Halbe Hageman ).
Mijn meest ingrijpende herinnering is de arrestatie van een vliegenier. Ik woonde in de woning behorende tot het gemeentehuis Norg aan de Asserstraat. Achter het gemeentehuis waren twee cellen. Deze vlieger werd per motor met zijspan voor het gemeentehuis onder bewaking van Duitsers opgebracht om in de cel te worden opgesloten. Ik was ziek en lag voor het raam dat uitkeek op de toegang van het gemeentehuis. Halbe liet mij een foto zien en ik herkende het gezicht onmiddellijk. Het bleek John C. Weisgaber te zijn die met de B-17 bommenwerper ( Seattle Sleeper ) neerstortte bij Haulerwijk.
Over de beruchte "Bloedgroep ".het volgende. De sleutels van de cellen waren in beheer bij mijn ouders. Mijn moeder verzorgde de gevangenen en zorgde voor eten en drinken. Zij heeft na de oorlog mij veel verteld over de martelpraktijken. Zij heeft heel veel van deze gemartelde verzetsmensen gezien en was daarover verdrietig zeer ontdaan. Zij was doodsbang voor Sanner en de zijnen die zeer bedreigend en intimiderend overkwamen. Mijn ouders kenden een aantal van deze verzetsmensen en mijn vader had goede contacten met het verzet. Uw verhaal over de laatste maanden geeft goed weer onder welke hoogspanning velen waaronder mijn ouders die hebben beleefd. Mijn vader sliep de laatste maanden niet thuis maar sliep op een veilig adres elders. Hi wist te veel en liep gevaar.
Hopelijk zijn hiermee een aantal hiaten in uw boek opgehelderd.
Met vriendelijke groeten C.M. Haandrikman



Beste
Ik heb het boek met veel belangstelling gelezen.
De opbouw vind ik geweldig goed. Proficiat! Breng mijn complimenten ook over aan Jan Slofstra
Ook boeiend hoe in de loop der tijd de interesse weer wordt gewekt.
Ik denk dat het een inspirerend onderwerp blijft en ook garant staat voor steeds nieuwe inzichten en bronnen.
Voor het eerst begrijp ik nu bijvoorbeeld pas goed hoe de opbouw van de formaties van de Amerikaanse luchtvloot was opgezet.
Het verbinden van 'kleine' geschiedenissen aan het grotere geheel in verschillende hoofdstukken is uitstekend geslaagd.
Ik zal zeker nog een recensie schrijven en wil Ad van Liempt, die ik goed ken, hierop ook attenderen.
Er is zeker interesse in Aalten (Nationaal Onderduikmuseum).
Is er ook een contact met Zelhem (momenteel expositie 75 jaar bevrijding) over de Pilotenlijn?
Jan Taco te Gussinklo .
Hallo
The books just arrived in the mail! They are beautiful! Thank you and the History Society for all your hard work. You have given me a memory of my father to cherish and a truly wonderful gift for my children and grandchildren.
With love and gratitude - Tamara Cooke - Stevens.
Boeken voor de dochter Tamara en haar Boek Jay kinderen van de Piloot van de Seattle Sleeper John Rodney Stevens.

Hallo
Ik heb vandaag het boek binnen. Ik wil jullie graag een compliment geven. Het is mooi gemaakt en geschreven. Je kunt met recht trots zijn op het jarenlange werk/onderzoek.
Hartelijke groet, Henriëtte van Dijk
Beste
Bij deze wil ik jullie complimenteren voor het boek "Vliegers op de vlucht".
Het moet een geweldige klus geweest zijn om de gebeurtenissen van 75 tot 80 jaar geleden zo gedetailleerd op papier te zetten.
En jullie hebben je niet beperkt tot de crash zelf, maar het verhaal ook nog eens geplaatst in de oorlogsgeschiedenis van Nederland en in het bijzonder Haulerwijk en omstreken.
Als oud-Haulerwijker heb ik hier veel van geleerd.
Hartelijk dank voor het schrijven van dit bijzondere boek.
Met vriendelijke groet, Rink Koenen - Zevenbergen
Dag
Naar ik aanneem is dit het mailadres van de auteurs Jan Slofstra en Jaap de Boer van het boek "Vliegers op de vlucht".
Ik wil hierbij graag mijn waardering laten weten voor het qua uiterlijk prachtig uitgegeven boek. Maar zoveel temeer
over het vertellen van het verhaal van deze moedige mannen en vrouwen .
Met vriendelijke groet, Mw. L.Brouwer - de Boer
(dochter van Peet de Boer)
Dag
Blz.138. Betreffende Stanly Johnston.
De naam Kuiperslaan / reed komt mij onbekend voor.
Is dat het zandpad / reed naast de graanmaalderij van de gebr. van der Wal die achteruit liep naast het huis , wat direct naast de maalderij stond. (Red: Correct)
Het eerste huis links achteruit daar woonde Jan en .. Hofke Op het eind woonden de ouders (Anne en Neeltje Blaauw) van Appie (die bij schildersbedrijf Herder in Waskemeer heeft gewerkt) Jurjen.
Appie zijn vader heeft tot op hoge leeftijd in de turf in Fochteloërveen gewerkt.
De boerderij welke naast hun huis stond daar woonde in mijn jeugd ene vrijgezelle boer Bep Vreugdenhil.
Om het huis van Ariën (Arjen) de Boer liep een oud zandpad wat verderop overging in een zwarte sintelreed, welke bij een " T-splitsing" links om de garage van Jan Jonkman heen weer aan de hoofdweg van Haulerwijk naar Haulerwijk- Beneden uit kwam en komt. Rechtsaf, op de eerder benoemde splitsing, kwam je uit, ook dat was een sintelpad, recht tegenover waar Oudeman (later Peter Kok) de boerderij had. De weg door het Mandefjild was destijds nog een modderige zandreed welke in - ik meen- 1958 of 1959 een asfaltweg is geworden. Vanaf Kok uit bekeken - richting Haulerwijk (de Punt) had je links eerst de ontginningsschuur van Oudeman staan (deze heette Willem * (ster) en dat stond voor op de gevel). Deze schuur is in 1965 compleet afgebrand. Vervolgens kreeg je links (T.o. de Smidslaan) de boerderij waar eerst ook een Kok (geen directe familie van) boerde (deze boerderij is ook in 1958 of 1959 gebouwd), en waar later Auke en Zus Bergsma op kwamen te boeren. Het burgerhuisje wat er naast staat was een dienstwoning en is in 1969 gebouwd.
Verder compliment voor het mooie interessante boek.
En... vergeeft mij maar één kritisch puntje: was het niet mogelijk geweest om het eind van de zinnen recht onder elkaar te laten eindigen? Dit echter staat het grote compliment niet in de weg hoor! 😉
Vr.gr Heine.
Dag
Ik heb met veel plezier jullie boek gelezen. Het was nu ook precies de goede tijd van het jaar om dit te doen. Ik heb bewondering voor al het werk dat nodig is geweest om al deze informatie te verzamelen en te puzzelen hoe de zaken en feiten in elkaar passen.
Nogmaals hartelijk dank.
Hartelijke groet, Radboud Hafkenscheid - Opleider/adviseur/redacteur medezeggenschap
Beste
Via Douwe kreeg ik kortgeleden een exemplaar van “Vliegers op de vlucht”; een felicitatie is meer dan op zijn plaats! Het is een prachtig boek geworden, goed geschreven en mooi geïllustreerd. Aan alles laat zich aflezen dat hier jaren aan gewerkt is en dat er gefundeerd historisch onderzoek is verricht. Vaak zie je dat bestaande informatie eindeloos wordt ‘herkauwd’, maar in dit boek komen nieuwe feiten en verhalen naar voren, waardoor het een hele waardevolle bijdrage is aan de geschiedenis van de regio en van de luchtoorlog. Met recht een kroon op het werk!
Hartelijke groet, Alexander Tuinhout - SMAMF
Beste
Het pakketje heeft een hele reis door zuid-oost Brabant gemaakt voor het uiteindelijk bij ons is aangekomen.
Het adres was perfect en goed duidelijk, maar Post-Nl stuurde het toch naar Someren.
De wegen van Post-NL zijn ondoorgrondelijk zullen we maar zeggen.
Ik heb er doorheen gebladerd en was aangenaam verrast.
Fijn lettertype en mooi groot, dus ook voor de wat oudere lezer goed te lezen.
Bedankt voor het toezenden, komt in deze Corona-tijd goed van pas.
Met de vriendelijke groeten, Jaap Woortman
Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - Documentatiegroep Volkel
Beste
Ik heb al 3/4 gelezen en het is een fenomenaal onderzoek en research werk, grote klasse.
groet Engbert ter Veld. Haulerwijk
Beste
Gefeliciteerd met jullie prachtige boek!
Overzichtelijk en zeer leesbaar, heb ik het bijna in een adem uitgelezen. Bijzonder, maar volkomen terecht, dat jullie heel veel vertellen over de helpers, die met gevaar voor eigen leven deden wat ze moesten doen.
Halbe Hageman Norg.
Hallo,
Ik heb net de boeken ontvangen. Wat een prachtig boek! Mijn complimenten, een mooi eerbetoon aan de bemanningsleden en de dappere mensen van het verzet.
Bedankt voor jullie enorme inzet om dit project voor elkaar te krijgen! Bedankt!
Groeten Gerrit Assies.
Kranten - recensies
Een mailbericht!
Zoals wel meer gebeurt, heeft plaatsing van het artikel over Guus de aandacht getrokken van Jaap de Boer uit Haulerwijk (Fr). Co-auteur van het onlangs verschenen boek met de titel ‘Vliegers op de Vlucht’, dat hij schreef samen met emeritus Prof. Jan Slofstra. Het is een uitstekende uitwerking van een gebeurtenis die inmiddels tot het collectief geheugen van Haulerwijk (Fr) behoort. Over de jaren heen zijn inwoners gefascineerd geraakt door het neerstorten van de Amerikaanse B 17 bommenwerper ‘Seattle Sleeper’ op 26 november 1944. Die fascinatie wordt zeker gevoed door het feit dat de negen bemanningsleden het er levend hebben afgebracht. En van alles meemaakten. Immers bemanningsleden hadden de opdracht om te proberen door de linies terug te komen. Ook na de oorlog zijn er contacten gebleven.
Vlucht
De vlucht voor of soms ontsnapping aan Duitse gevangenschap levert een spannend verhaal op (‘het hadden wel drie boeken kunnen worden, aldus Joop de Boer die mij thuis een exemplaar van het fraaie boek komt brengen. Daar zit dan ook meteen de verbinding met Guus te Gussinklo, want ergens op de vlucht richting de oprukkende geallieerden aan de Rijn, belanden piloot John Stevens en co piloot Stanley Johnston eind maart 1945 in Zelhem (Gelderland). Dat is op een zeker moment een knooppunt op die Pilotenroute. Vooral als de Geallieerden de Rijn zijn overgestoken verder Duitsland in. Tijdens de ‘desktop-research’ voor het boek zijn de auteurs terecht gekomen in de Amerikaanse archieven.
Het volldige artikel van J.T. te Gussinklo op https://www.dutchbuttonworks.com/2020/08/pilotenlijn-2/
t Olde Guet - Historische Vereniging Marum











Ingezonden
Bocke (Wilt) Dijkstra
Op zondag 26 november 1944 is een Amerikaans vliegtuig in Midden Haulerwijk neergestort en zijn negen parachutisten in de omgeving neergekomen.
Op deze zondag was ik bij mijn oom en tante Jisk en Afke de Vries op visite. Ze woonden in Haulerwijk aan de Hoofdweg Boven 28 aan de noordkant van de vaart en de boerderij staat ± 40 m. van de Hoofdweg.
Wij woonden in De Biskop Bakkeveen onder de rook van Haulerwijk Beneden; het huidige Waskemeer.
Ik was er ’s morgens lopend gekomen, zoals we wel vaker deden om op visite te gaan.
De loopafstand van ± 6 km. Op de bewuste datum was ik 11 jaar.
Wat heb ik gezien van het neergekomen vliegtuig en van de parachutisten?
Omstreeks half twaalf tijdens het koffiedrinken hoorden we een enorme knal. We renden meteen naar buiten en zagen een vliegtuig met een grommend geluid laag in westelijke richting vliegen. In oostelijke richting zagen we een parachutist in de lucht.
Naast de percelen grasland van de boerderij van mijn oom lag een ijsbaan, gescheiden door een wijk (veenkanaal). Op de ijsbaan is nu een nieuwe woonwijk.
We zagen de parachutist neerkomen op het eind van de ijsbaan. Er gingen vrij snel mensen naar toe.
Enige tijd later zagen we de politieagent K. de Vree, die op wacht stond bij de woning en winkel van J. Fokkema, Hoofdweg Boven 13, richting de ijsbaan lopen. Daar is nu drukkerij Deddens gevestigd.
De reactie van mijn oom was: “nu wordt het moeilijk voor de parachutist om nog te kunnen ontsnappen”.
Na enige tijd ± 15 minuten kwam de politieagent terug met enige mensen en men heeft de parachute meegenomen. De parachute werd naar de woning van S. v.d. Wal vrachtvaarder/rijder, buurman van mijn oom en tante gebracht.
Voor het eerst in mijn leven heb ik dichtbij een parachute gezien. De parachutist was naar onze mening verdwenen.
Later bleek dat het de tweede piloot Dean Barker was. Het vliegtuig is in Midden-Haulerwijk ten noorden van het Blauwe Bos neergestort. In de namiddag ben ik naar huis teruggekeerd.
Midden Haulerwijk zag ik tegen het Blauwe Bos het neergekomen vliegtuig nog branden.
Als jongen van 11 jaar vond ik het wel angstig om naar huis terug te lopen.
Bocke - Voorheen woonachtig in De Biskop, onder de rook van Haulerwijk Beneden.; nu Waskemeer. Surhuisterveen, 20 augustus 2009
Red. Er zijn meer mensen geweest die een laag overvliegend vliegtuig hebben gezien, doch dit kan de Seattle Sleeper niet zijn geweest. De Crew had dan onmogelijk terecht kunnen komen op de bekend zijnde locatie's. Zie ook noot 91 in het boek.
Van Koos Woering
Ik wil jullie iets laten zien, o.a. 2 foto’s van de helm die Quilla Reed droeg tijden zijn raid naar Duitsland en hij met zijn vliegtuig werd neergeschoten. Deze helm heeft mijn vader met nog enkele dingen (o.a. een heel klein kompas en zijn parachute die mijn moeder heeft vermaakt tot trouwjurk) van hem gekregen. Quilla Reed was hier jaren geleden in Nederland samen met zijn vrouw Elisabeth voor een reünies in Haulerwijk. Mijn echtgenote en ik hebben Reed met zijn vrouw van Amsterdam naar Haulerwijk gebracht. Mijn vader was daar ook op deze reünies (mijn vader helemaal rechts naast Reed).
Foto’s zijn echte memorabilia en beslist geen kopieën.
Ik heb samen met mijn vader 3 dagen door Drenthe en Friesland gezworven om al zijn herinneringen uit de oorlog op te zoeken.
M vr. gr. Koos Woering. Alkmaar.









Aanvulling
De volgende afbeelding op pagina 206 is in het boek inverse afgedrukt voor duidelijker weergave, ogrigneel is de blauwe versie





Errata
Helemaal bovenaan bladzijde 136 zijn de volgende twee zinnen weggevallen:
Een bijzonder ooggetuigenverslag is van de hand van Cornelis de Vree, opperwachtmeester van de Staatspolitie, woonachtig in Beneden-Haulerwijk, maar samen met een aantal collega’s deel uitmakend van de politiepost Boven-Haulerwijk. Wij citeren dat deel van zijn verslag dat betrekking heeft op de gebeurtenissen rondom het neerstorten van de Seattle Sleeper:
‘Op zondag 26 november was ik van 8.00-13.00 uur belast met de bewaking van de
woning en winkel van Fokkema.111 Ik bevond mij daartoe in de huiskamer, gelegen
aan de weg naast de winkel enzovoort
Het onderschrift van de foto op bladzijde 200 van ‘Vliegers op de vlucht’ moet luiden:

De zonen van Jans Assies waren zeer actief in het verzet: V.l.n.r.: Gerrit (boswachter Veenhuizen/KP-leider Steenwijk), Jan († 1939), Ab (leider LO gem. Norg), Max (gefusilleerd bij Overveen in juni 1944). Jans Assies zelf kwam om in het concentratiekamp Neuengamme.