English go to

‘Vliegers op de Vlucht’

Het boek gaat over 9 jongemannen die met gevaar voor eigen leven in een B-17 bommenwerper stappen, om in Duitsland bombardementen uit te voeren die de oorlogsindustrie plat moest leggen.
Ze wisten dat het riskante onderneming was, velen van waren reeds neergeschoten, gesneuveld of gevangengenomen.
Ook de Seattle Sleeper onder gaat dit lot, ze worden door en Me-109 beschoten, met een duikvlucht ontsnapt men aan verder beschietingen, maar het vliegtuig is zwaar beschadigd.
Ze houden de moed erin en men zet een koers uit terug naar Engeland, maar zodra boven Nederland komt wordt al snel duidelijk dat dit geen haalbare optie meer is. In twee groepen springt men uit het vliegtuig. De laatste drie net op tijd, even daarna stort de B-17 neer in Haulerwijk.
Vele Haulerwijksters zijn getuigen van het gebeuren.
Voor 3 man is het helaas, ze worden uiteindelijk door de Duitsers in een gevangenkampen opgesloten.
Maar 6 hebben meer geluk, de lokale bevolking helpt hun gelijk, ze zorgen dat eerst snel uit zicht zijn, daarna worden ze aan de lokale verzetsmensen overgedragen, die sporen zijn voor een groot deel in het boek beschreven. Het niet zo dat alles zomaar vanzelf ging. De Duitsers, de bloedgroep en de NSB hebben wel de nodige ellende veroorzaakt, wat voor hun zelf soms op haren en snaren na, goed ging.
Hoe het met de Crew uiteindelijk is vergaan is te lezen in het boek.

Vlieger op de Vlucht
Vlieger op de Vlucht, Hardcover boek
Vlieger op de Vlucht
Vlieger op de Vlucht, Hardcover boek
Vlieger op de Vlucht
Vlieger op de Vlucht, Hardcover boek

Met deze titel proberen we de vele facetten van dit gebeuren vast te leggen.
Ook de volgende omschrijvingen zijn hierop van toepassing.
'Vliegers op hun vlucht naar Altenbeken'
'Vliegers op voor voor de Duits gezinden'
'Helpers van de vlucht’
‘Gevolgen van de vlucht’
Met deze omschrijving kan ook weer op verschillende manieren worden bekeken.
Al lezen hopen we dat dit U steeds duidelijk wordt.
Dit boek is opgedragen aan de air-mannen die die hun leven waagde, maar ook aan alle lokale mensen die met gevaar voor hun eigen leven probeerden ander levens een veilige haven te geven.

Wat voor onderzoek ging aan dit verhaal vooraf

Het eerste onderzoek naar de Seattle Sleeper en zijn crew was Bert van den Berg die het nodige artikelen deed verschijnen in de lokale krant Haulerwijk.
Hij kreeg opvolging van het trio Jaap Luinenburg - Melle Postema - Sander Reinders. Die verder indoken en in 1997 zelf Quilla Reed ontvingen en hem rondleiden in het noorden.

Via Haulerwijk.com zocht John Meurs contact met de heren, ook deze deed het nodige onderzoek, Sander Reinders voorzag Meurs van veel materiaal wat er toen bekend was, samen het nodige wat hij zelf elders had verzamelde, wat leide tot het boek 'Not home for Christmas', waar in een gedeelte over de Seattle Sleeper ging.

In 2009 kwam via Melle Postma het verzoek binnen of de Historische ver. Haulerwijk eo. het bezoek van Tamara Cooke-Stevens. dochter van de piloot, naar Haulerwijk kon regelen, er is destijds een groots ontvangst geregeld samen weer met Plaatselijk belang. Toen kwam naar voren dat er meer personen waren die meer wilde weten over het gebeuren van de Seattle Sleeper.
Later is Tamara haar broer Jay is in 2014 ook op bezoek geweest.

Na verterkt Tamara vormde zich de huidige groep.
Zo ontspon er een jacht naar informatie naar de diverse bronnen.
Soms lukte dit vanzelf, dan weer schreef men iemand aan in de verwachting, maar dan werd niks, dan weer was er een onverwachte rijke bron.
Maar ook met tips van vele derde ontstonden er weer contacten. Een van de meest bijzondere contacten was de weduwe Bobbey Barker, haar man kwam in Haulerwijk bij de toenmalige ijsbaan terecht. Zij had aantekeningen gemaakt van de verhalen die haar man had verteld.

In de jaren '70 heeft ze er een verhaal van gemaakt, daar het toen nog onder leger embargo viel waren de namen van de personen niet te herleiden.
Later kwam onverwacht Quilla Reed eens op bezoek, die heeft het verhaal toen gelezen, en toen raad gegeven dat ze het verhaal nog eens moest herschrijven met zoveel mogelijk de echte namen er in, dit is later ook gebeurt samen met haar dochter Vicky. Dit is ook een rijke bron van informatie geweest, links en rechts klopte volgorde soms niet helemaal en een paar items konden we niet veriferen die dus ook niet gebruikt. Maar het leverde ons veel aanknopingspunten op om ons er eens in te verdiepen. Wij konden haar soms weer heel blij maken met foto's die we hadden verkregen van mensen waar haar man was geweest.

Ook collega onderzoekers die ons nodige informatie hebben voorzien. In het bijzonder Teunis Schuurman en Bruce Bolinger.
Maar allen Hartelijke dank.

Uit Archieven Nara-Gov Washinghton DC hebben diverse documenten besteld. Niet alleen over de Crew van de Seattle Sleeper, maar ook van de helpers lokaal. Dit zijn de zogenaamde Piotenhelperslists, deze zijn vlak na de oorlog aangelegt door de Amerikanen, via kranten werd men gevraagd wat men voor de geallieerden had gedaan. Dit is gebeurt vanaf de bevrijding tot 1947. (Hier de Accessdatabase met ruim 8000 Nederlandse namen)
Dit gaf een redelijk beeld van wat er gebeurd is, het lag nog vers in het geheugen van wat men had meegemaakt. Die dan nog zuiver zijn, niet beïnvloed door derde en meningen, als dat zal het mogelijk wel zijn geweest. Wij hebben zoveel mogelijk alles in tijdlijnen gezet, klopt het wat men heeft geschreven om een zo zuiver mogelijk beeld te krijgen.

 

Voor hen waarmee wij contact hebben gehad is een beperkt aantal boeken voor hun via deze weg te bestellen.  Op is op.

Copyright © 2019[Werkgroep “Seattle Sleeper te Haulerwijk]
Auteur: J. Slofstra, J. de Boer.

Met dank aan
P. Iest.
Support

Example Boen "Vliegers op de vlucht" 

Op de volgende pagina kunt inschrijven voor een Boek.

 

Op de volgende pagina's is een overzicht van alle plaatsnamen die in het boek.
Ook is er een overzicht van alle namen

Wij zouden graag zien als u een kennis weet die mogelijk belangstelling heeft in geschiedenis van:

  • The Seattle Sleeper #43-37913
  • 91st Bombardment Group
  • Eighth Air Force
  • 323rd BS
  • United States Army Air Forces Heavy bombardment groups

Stuur dit bericht dan naar hun door. Bedankt.

Lucky Bastard Club
Lucky Bastard Club
Feldcommandantur
Vliegerskaart