Deze pagina is verplaats u gaat zo verder daarheen.

 

 

Start
Omhoog
Wie staan er op
Bestellen
Presentatie

FILM's over (OUD) HAULERWIJK

 
< Wie staan op de film
< Bestel nu Uw DVD
< Foto's van presentatiedag

DEEL 14a & 14b HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Deel 14 Haulerwijk in oude beelden

Deel 14 bestaat evenals Deel 13 weer uit 2 DVD's met in totaal maar liefst 3 uur aan filmbeelden. De ene DVD bevat de gebruikelijke oude beelden, de andere bevat recente opnames uit de jaren 2014, 2015 en 2016.   

Inhoud deel 14A - oude beelden

De DVD met oude beelden bestaat uit de gebruikelijke oude opnames en begint met beelden uit 1961 en 1962. Zo is te zien hoe de middenstanders van Haulerwijk hun waren presenteren op een terrein naast garage Verkerk en een brommerrace organiseren op het ijsbaanterrein.

Verschillende filmers hebben in de loop der jaren in het Blauwe Bos filmopnames gemaakt. Zo zijn er opnames van een skiër achter een auto over de besneeuwde bospaden, schaatsers op de Steentjespoel,  jagers op jacht in het bos en schaatswedstrijden van ijsvereniging Haule op de Haulerpoel, destijds de ijsbaan van Haule.

In 1979 brengt Sinterklaas een bezoek aan de kleuterschool van De Schalmei, samen met Pieten, zo zwart als roet!

De meest bijzondere film is misschien wel de film met restbeelden van de TV serie "Iepen of Ticht" over Haulerwijk uit 1980. De TV serie is destijds in 5 afleveringen op de landelijke TV uitgezonden en ook opgenomen in de delen 4 t/m 8 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN en voor de liefhebbers dus nog steeds te verkrijgen. Op Deel 14 staat o.a. een uitgebreid gesprek met dokter Beumer, die vertelt hoe hij in 1924 als huisarts in Haulerwijk begon, het aantal bevallingen dat hij in de loop der tijden begeleidde en dat het aantal sterfgevallen na zijn komst naar beneden ging. Dokter Beumer vertelt ook dat de mensen een beetje huiverig waren voor zijn doktersspullen en soms een beetje sceptisch stonden over dokter zijn adviezen over de gezondheid.  Vevolgens zien we het bestuur van jeugdsoos De Enter, dat in vergadering bijeen komt om met de jeugd te overleggen hoe de problemen van vernielingen, die gepleegd zijn, kunnen worden opgelost. Muziekvereniging Excelsior is druk met de jaarlijkse slaatjesactie, een hele organisatie, zo vertelt Hans Hofsté, maar nodig om de kas te spekken.

Uit 1987 een film over het afscheid van Henk Groen als brandweercommandant , gevolgd door een oefening van de brandweer met persluchtmaskers in een donkere loods van Hans Veenstra. Afgesloten wordt met een nieuwe rubriek van oude opnames uit de omgeving van Haulerwijk. In deze eerste aflevering een impressie van Donkerbroek uit 1954 met mooie oude beelden. 

Inhoud deel 14B - recente beelden

Op de tweede DVD recente filmopnames tussen 2014 en 2016. Zo zijn er o.a. beelden uit 2015 van de ijzel, waarbij op straat geschaatst kan worden. In de zomer van 2015 maakt Jan Bies een rit door Veenhuizen in zijn grote Amerikaanse auto met open dak. Onderweg pikt hij een paar dames op die staan te liften, wat resulteert in prachtige beelden, niet alleen van het dorp Veenhuizen.

Ook de lagere scholen zijn op deze DVD vertegenwoordigd. Leerlingen van obs It Twaspan hebben tijdens de Crea-uren les gehad in filmen en alles wat daar bij komt kijken. Als afronding hebben ze in een aantal groepjes een filmclip gemaakt. Het eindresultaat van één van deze groepjes is op de DVD te zien, een resultaat waar ze best trots op mogen zijn.

Jaap Louwes heeft samen met leerlingen van cbs De Schalmei een lied gemaakt over de namen van verschillende veenwijken. Dit in het kader van het Erfgoedproject, waarbij de geschiedenis van het eigen dorp op school wordt behandeld. Het eindresultaat is op deze DVD te zien en vooral ook te horen, met een mooie tekst van Jaap over de wijken.   

Vervolgens opnames van een tocht met oude legervoertuigen op Koningsdag, die eindigt in Haulerwijk. Burgemeester Harry Oosterman opent de nieuwe speelplaats in het Blauwe Bos, waarna de schoolkinderen van Haule, Waskemeer en Haulerwijk de speeltoestellen in gebruik nemen en aan het schatgraven gaan. De zaterdagafdeling van Haulerwijk wordt in 2016 voetbalkampioen en viert dit door feestend op een kar door het dorp te hossen. Verder een vlucht van Lammert Dijkstra met een Ultra Light vliegtuig met beelden van Haulerwijk van boven. Kleindiervereniging ``It Knyntsje`` is op Werelddierendag op bezoek in Sinnehiem, waarbij de bewoners kennis kunnen maken met een aantal dieren.

In 2017 bestaat ``It Knyntsje`` 75 jaar, de toneelvereniging ``Frysk en Fry`` is al druk aan het repeteren met een revue, die ter gelegenheid van dit jubileum begin 2017 opgevoerd zal worden.  We zien een fragment van een repetitie, het betreft een vergadering van ``It Knyntsje``, die nogal chaotisch verloopt.  Dat belooft wat bij de uitvoering. Overigens zal van deze revue een DVD worden uitgegeven.

Tenslotte is er op deze nieuwe DVD uitgebreid aandacht voor twee plaatselijke bedrijven. In een film over Boonstra Transport is o.a. te zien hoe de voertuigen voorzien zijn van de modernste technieken en communicatiemiddelen en alles volgens een strakke planning kan verlopen, waar de voertuigen zich ook bevinden. Het andere bedrijf is Machandel, dat al meer dan 35 jaar biologisch dynamische groenten en conserven verwerkt. Te zien is hoe dit bedrijf eind jaren 70 kleinschalig is begonnen in een boerderij aan de Norgerweg en in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationale speler van formaat.  

Al met al weer een hele mooie dubbel DVD, waar voor ieder wel iets op staat.

DEEL 13 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Inhoud film:


Dat dertien geen ongeluksgetal hoeft te zijn bewijst de nieuwe film van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN, die dit keer uit 2 DVD's bestaat. Naast de gebruikelijke DVD met oude beelden van Haulerwijk en omgeving, is er een DVD aan toegevoegd met opnames van activiteiten die in 2014 en 2015 hebben plaatsgevonden.
De DVD met oude beelden begint met beelden van een trouwerij uit 1962, gevolgd door een optreden van Zang en Spel uit 1966 en een Avond 4-daagse uit 1970. Uit 1969 is een Sinterklaasfeest van kleuterschool "Het holletje" aan de Leye (wie weet nog van deze school?).
In 1973 werd ter gelegenheid van het 25-jarig Regeringsjubileum van koningin Juliana een optocht met versierde wagens gehouden. Van vier verschillende filmers zijn opnames van deze optocht te zien.
In deel 11 en 12 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN waren al opnames en vraaggesprekken te zien van de turfgravers in het Fochteloërveen. In deel 13 wordt hier een vervolg aan gegeven. Aan het woord komen o.a. Pieter van der Heide en zijn vrouw Janke. Janke vertelt over de grote hoeveel boterhammen die ze dagelijks moest smeren, want eetlust hadden de mannen wel door het zware werken in het veen. Gosse Bergsma vertelt hoe mooi de natuur destijds was en hoe weinig er volgens hem tegenwoordig nog te zien is. Tinus de Boer uit Ravenswoud vertelt hoe groot de verslagenheid destijds was bij de veenarbeiders toen bekend werd dat collega Piet van der Heide uit Haulerwijk bij een motorongeluk om het leven kwam.
Overigens is de totale film over de turfgravers van het Fochteloërveen met alle drie de delen op aanvraag ook als afzonderlijke DVD te verkrijgen.
De oude opnames worden afgesloten met Haulerwijksters die in het verleden op TV te zien waren. Zo komt in 1990 het Jagerskoor uitgebreid op de landelijke TV. In een uitzending uit 2012 vertelt Anne Maris het één en ander over het Fietsmuseum in Haulerwijk. Helaas is aan dit museum, zoals bekend, vrij onverwachts een eind aan gekomen door een brand in 2015.
De tweede DVD met recente opnames begint met luchtopnames vanuit een vliegtuig boven het "Hart van het Noorden", gevolgd door beelden uit november 2014 van de intocht van Sinterklaas. De overige opnames zijn allemaal uit 2015 te beginnen met een filmpje van de bewoners van "Het Boegbeeld", die op een ontspannen wijze het Koersbal beoefenen.
Op de DVD wordt ruim aandacht besteed aan het feit dat het in 2015 al weer 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.
Geert Koenen heeft een gedicht gemaakt over de Amerikaanse piloot John R. Stevens, die in de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig bij Haulerwijk is neergestort. Aan de hand van foto- en filmbeelden zijn de herinneringen van Geert aanschouwelijk gemaakt.
Ook de lagere scholen hebben ruime aandacht besteed aan de 2e Wereldoorlog. De leerlingen van CBS De Schalmei en van OBS It Twaspan leggen bloemen op de graven van gesneuvelde Haulerwijksters en lezen gedichten voor, een indrukwekkende plechtigheid.
CBS De Schalmei heeft in het schooljaar 2015 in het kader van 70 jaar bevrijding diverse activiteiten georganiseerd, waarbij het begrip "Vrijheid" centraal stond. Op de DVD is een impressie te zien hoe de leerlingen van de verschillende klassen vorm geven aan dit onderwerp.
Op 5 mei wordt de bevrijding in Haulerwijk gevierd met een grote optocht met praalwagens en versierde fietsen.
Jan Bies maakt in zijn grote "Amerikaan" met open dak een rit door Veenhuizen in de zomer van 2015. Hierbij is niet alleen zijn prachtige auto sfeervol in beeld gebracht, maar ook het gevangenisdorp Veenhuizen, zowel overdag als bij avond.
Tenslotte mooie opnames van de eerste editie van de Snikkerun, een hardloopfestijn dat met maar liefst 300 lopers een groot succes was. Hiervan niet alleen filmbeelden, maar ook mooie foto's.
Al met al een hele mooie dubbel DVD, waar voor ieder wel iets interessants op staat.
 

DEEL 12 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Inhoud Film. 

Deel 12 begint met een paar korte dorpsfilms uit 1951 en 1953. Het eerste is een filmpje van de korfbalvereniging TFS, die een wedstrijd om het kampioenschap speelt, waarbij o.a. Jaap Reinders en de gebroeders de Vries te zien zijn. Vervolgens nostalgische beelden van de Norgerweg uit dezelfde tijd met o.a. kapper Jan Schaap en zijn vrouw, de gezusters Koops en de winkel van Kees de Vries. Op de fiets zien we Mindert de Boer, Catrinus Oppers, de molenaar Foppe van der Wal en Jannes Broekert, de man van de draadomroep voorbij komen. Er wordt ook even een kijkje bij bakker Bosma op de Haule genomen. Beelden vanuit een ver verleden, wie al deze mensen gekend heeft zal zelf ook niet meer de jongste zijn.

 

Maar er wordt nog verder terug gegaan in de tijd. De meeste zwemliefhebbers uit Haulerwijk en omgeving gingen vroeger naar Norg om te zwemmen, velen hebben nog goede herinneringen aan dit prachtige natuurbad. Maar slechts weinigen weten nog dat dit bad eerst alleen maar uit een soort zandkuil met lemen bodem bestond. In een filmpje uit 1937 is dit nog te zien. Op een filmpje uit 1952 is te zien dat er toen al betonnen wanden waren aangebracht. Een paar Haulerwijksters halen er dat jaar hun zwemdiploma. Een iets jongere generatie kent ongetwijfeld badmeester Teun Jansen nog, die te zien is in een filmpje uit 1961.  

 Vervolgt wordt met een reisje van de “ouden van dagen” naar Zuidlaren en Emmen in 1969. Een mooie film, waarin heel veel pake's en beppe's uit Haulerwijk en Waskemeer te zien zijn. Met hulp van heel veel mensen is het gelukt de namen van de meeste oudjes te achterhalen.

 De Leeksterweg is niet alleen in 2014 onder handen genomen, met zo nu en dan een flinke chaos tot gevolg, maar dat zelfde gebeurde ook in 1971, toen de firma Dijkstra uit Aduard de zaak op de kop zette. 

 1978 was het jaar waarin muziekkorps Excelsior naar Soestdijk mocht om op Koninginnedag voor de Koninklijke familie te defileren. Een hoogtepunt voor het korps en een onvergetelijke gebeurtenis voor de muzikanten en majorettes. Dat zal ongetwijfeld ook voor de koningin het geval geweest zijn, want zij kreeg een diepvrieskip aangeboden. Deze film is van een  hoogwaardige beeldkwaliteit, rechtstreeks afkomstig van de studiobanden uit Hilversum en met commentaar van Dick Passchier.

 In deel 11 van "HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN was het 1e deel te zien over de vervening van het Fochteloërveen, zoals die vlak na de Tweede wereldoorlog plaats vond en waar veel turfgravers uit de omgeving van Haulerwijk, Waskemeer, Appelscha en Ravenswoud hun brood verdienden.

In deel 12 vertellen de turfgravers niet alleen over de zware werkomstandigheden, maar ook hoe er gewoond werd en de vrije tijd doorgebracht. De beelden maken duidelijk dat het er soms ook best vrolijk aan toe ging. Als extra is een filmpje toegevoegd over het leven in de Drentsche venen omstreeks 1926, waarin de mensonterende woonomstandigheden en de enorme armoede in zuid-oost Drenthe te zien zijn. Indrukwekkende beelden, ook al hebben ze niet rechtstreeks betrekking op Haulerwijk.

 De film is extra lang door toevoeging van het “Haulerwijk journaal”, een nieuw onderdeel gemaakt door verschillende filmers over actuele gebeurtenissen in 2013 en 2014. Zo zijn er filmpjes van de officiële opening van het nieuwe Sinnehiem door burgemeester Harry Oosterman, het laatste optreden van de Jâgermeisters, het kampioenschap van de voetballers van Haulerwijk, de sterkste man van Haulerwijk en beelden van de avond 4-daagse`2014. Daarnaast is er een filmpje met een vooruitblik op het bezoek van de Sint aan Haulerwijk, waarbij Hannes, een jongen met blauw haar zich gediscrimineerd voelt en rare streken uit haalt.

 

 

DEEL 11 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

 

Inhoud van de film.

De elfde film bevat weer een grote variatie aan onderwerpen tussen de jaren 1960 en 2013. Begonnen wordt met een optocht uit 1960 ter gelegenheid van het 15-jarig bevrijdingsfeest. De schooljeugd van de lagere scholen trekt in een lange stoet door het dorp, velen op versierde fietsen.   

Vervolgt wordt met fraaie winterse beelden van de strenge winter 1963 met schaatsers op de Steentjespoel, een estafettewedstrijd sleetjes rijden op de ijsbaan en sneeuw scheppen op de Leeksterweg.

In deel 10 was te zien welke akties er gevoerd werden om een zwembad te krijgen voor de dorpen Haulerwijk, Haule en Waskemeer en hoe de bouw verliep. In deel 11 is te zien dat, ondanks dat de werkzaamheden nog niet helemaal klaar zijn, het zwembad in 1973 in gebruik wordt genomen. In september 1973 verricht burgemeester Oosterwijk de officiële opening en onthult de naam van het nieuwe bad. Na deze plichtplegingen is het de beurt aan de zwemvereniging Dûnbevers uit Bakkeveen, die een zwemdemonstratie geven en aan de dames van ZCNF uit Oosterwolde, die een demonstratie kunstzwemmen geven.

 

Tenslotte is het de beurt aan de inwoners uit de drie dorpen, die al vanaf de ingebruikname aan het oefenen zijn geweest voor een zwemdiploma. Daarbij opvallend veel ouderen die alsnog hun diploma willen halen in het eigen bad.

In 1976 werd Sinterklaas op een shovel van de firma Oenema Haulerwijk binnen gereden. Mogelijk krijgt dit filmpje in de toekomst nog meer historische waarde, want we zien dat Sint vergezeld wordt door een heleboel Zwarte Pieten. Volksdansgroep Dûnswille uit Haulerwijk verzorgt, samen met deze Pieten, een flitsende dansdemonstratie op het plein voor het Bruine Paard.

Vervolgens zijn er drie korte film te zien. Het eerste filmpje laat de bouw van het nieuwe Sinnehiem zien met de symbolische start van de werkzaamheden. Het tweede filmje betreft flitsen van de voetbalwedstrijd tussen Haulerwijk en Tijnje met drie fraaie doelpunten van Janus Poll. In het derde filmpje zingt Laurens Nijenhuis uit Norg over het mooie Blauwe Bos.

Tjitske van der Meulen is ook in het Blauwe Bos en neemt een kijkje bij de pikschieters. De mannen vertellen dat het spel dreigt te verdwijnen omdat er niet genoeg deelnemers meer zijn die dit oude spel willen spelen.

Dit filmpje is een voorproefje van de film “Met Tjits het dorp door”, waarbij Tjitske van der Meulen door het dorp fietst en op de voor haar zo kenmerkende humoristische wijze gesprekken aan knoopt met allerlei inwoners die ze onderweg tegen komt. Deze film zal maart 2014 uit komen.

Afgesloten wordt met een film over de vervening van het Fochteloërveen, zoals die vlak na de Tweede wereldoorlog plaats vond en door ging tot 1980. De film bevat unieke opnames van turfgravers uit Haulerwijk, Appelscha en Ravenswoud en met beelden van de turfstrooiselfabrieken die er toentertijd volop in werking waren. Hans Veenstra vertelt hoe zijn vader en andere pioneers hier vlak na de oorlog begonnen zijn. Verschillende turfgravers uit Haulerwijk kijken terug op deze periode en vertellen over de vaak zware omstandigheden waaronder gewerkt moest worden om een boterham te verdienen. Aan het eind van het seizoen waren de mannen vaak zo mager als een lat.

 

DEEL 10 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

                    

Deel 10 “Haulerwijk in oude beelden” 

In deze tiende film is weer een grote variatie aan onderwerpen te zien tussen de jaren 1946 en 2012. 

Als eerste is een film te zien uit 1946 van Sierd Koning, die deze film maakte voor zijn broer die in Amerika woonde, als herinnering aan Haulerwijk en omgeving. De film begint met opnames van Huis ter Heide en Veenhuizen, om vervolgens via Haulerwijk Boven en Midden te eindigen met opnames van Beneden Haulerwijk, het tegenwoordige Waskemeer. Het toont een prachtig tijdsbeeld van Haulerwijk en omgeving vlak na de Tweede wereldoorlog.

Deze film was al te zien in deel 1 van de filmserie, maar toen was alleen een heel matige kopie beschikbaar. Later is de orginele film via verschillende omwegen vanuit Amerika terug gekomen in Haulerwijk, waarbij op de originele film verrassend genoeg nog meer opnames stonden dan op de kopie. Ook waren verschillende personen beter herkenbaar, waardoor meer namen achterhaalden op de film vermeld konden worden. Reden genoeg om de film na 10 jaar opnieuw te nemen.

Vervolgens fraaie winterse beelden uit 1959 van het Blauwe Bos, sneeuwballen op het plein voor het Bruine Paard en van een hardrijderij op de ijsbaan van het personeel van Douma en Wolf. Maar de meeste belangstelling trok Arend Vrieswijk, die zijn kunsten op de schaats aan de schooljeugd vertoont.

In een drietal korte filmpjes tussen 1964 en 1980 zijn verschillende dorpsgenoten te zien die een dagje uit gaan. Zo gaat Zang en Spel een dagje naar het strand en maken de “ouden van dagen” hun jaarlijkse reisje.

In 1971 werd er aktie gevoerd om een zwembad in Haulerwijk te krijgen. Jacob van Burgsteden, destijds voorzitter van het Stichtingsbestuur, kijkt samen met Wessel Bruggink terug op deze periode en vertelt hoe de inwoners van Haulerwijk, Haule en Waskemeer een niets vermoedende burgemeester Oosterwijk in 1971 ontvoerden naar Pro Rege om hun wensen voor een zwembad te onderstrepen. Arie Verkerk maakte destijds een filmverslag van de bouw en de opening. In deel 10 is te zien hoe de bouw verloopt en in deel 11 zal de ingebruikname te zien zijn.

In een film uit 1981 is te zien dat de Sint in 1981 de kleuterschool van de Schalmei met een bezoek vereert en niet met lege handen komt. Een spannend gebeuren voor de kleuters van toen, waarvan velen nu inmiddels ook al kleuters hebben of al oudere kinderen. 

In 2003 is er een open dag van Sinnehiem, maar een merkwaardig groepje bezoekers heeft moeite de weg naar Sinnehiem te vinden. Ze zien eerst de sporthal aan voor het verzorgingstehuis en belanden vervolgens al zoekend in het centrum van het dorp. Dit veroorzaakt nogal wat commotie bij de verschillende winkeliers. Met veel moeite lukt het Andries Otter het gezelschap uiteindelijk naar Sinnehiem te loodsen. 

Recente beelden zijn er van een heidebrand in het Blauwe bos op 12 mei 2012. Omdat het brandweerkorps van Haulerwijk die dag op oefening is moeten de korpsen van Veenhuizen, Appelscha, Oosterwolde en Oldeberkoop in aktie komen en kunnen ternauwernood voorkomen dat het vuur overslaat naar de bomen van het bos.

Tenslotte wordt het tiende deel met een stevige knal van een carbidbus afgesloten.

 

DEEL 9 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

 

Filmflitsen deel 9 Haulerwijk  omstreeks 1960
 


DEEL 9 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

In deel 9 is veel ruimte gereserveerd voor een stukje oorlogsgeschiedenis van Haulerwijk. Op 20 oktober 1944 werd de manufacturenwinkel van de familie Fokkema aan de Hoofdweg omsingeld door Duitse soldaten. Het was de bedoeling om Jan Fokkema, die in het verzet zat, gevangen te nemen. Maar ondanks langdurige beschietingen en het werpen van een handgranaat wist hij zich schuil te houden in het huis. De volgende dag lukte het hem ondanks de omsingeling te vluchten en onder te duiken. De filmwerkgroep heeft geprobeerd door middel van een vraaggesprek en foto’s aandacht aan deze gebeurtenis te schenken, zodat deze niet vergeten wordt, ondanks dat de Tweede wereldoorlog al meer dan 65 jaar achter ons ligt. In een uitvoerig vraaggesprek vertelt de  dochter Ali Fokkema hoe zij als klein meisje deze gebeurtenis beleefd heeft. Geëmotioneerd vertelt ze hoe zij uiteindelijk uit het omsingelde huis wist te komen en hoe het gezin Fokkema met vier kleine kinderen in de omgeving van Haulerwijk onderdak moest zien te vinden. De film laat ook zien dat Alie in 2010 nog één keer terug keert in de woning. De herinneringen komen weer boven over de gebeurtenissen die zich er in 1944 afgespeeld hebben en ze wijst de kogelgaten aan die nog steeds in het huis te vinden zijn.


Voor het overige staat er weer een gevarieerde selectie van oude filmopnames van Haulerwijk en omgeving op de DVD. Zo zijn er opnames uit 1960 van o.a. Zang en Spel, van kleindierfokkersvereniging It knyntsje en van de firma Hof die een zelf-tankinstallatie voor bromfietsen krijgt. De bromnozems uit Haulerwijk en omgeving zijn daar maar wat blij mee.

Ook een mooie variatie aan beelden tussen 1959 en 1967 van inwoners die uitstapjes maken naar o.a. Duitsland en Belgie. Er zijn er ook die het dichter bij huis zoeken. Zo gaan Rink Hof en Anton Broekert op vakantie naar Ommen, maar na een dag zijn ze al weer terug, want er gaat niets boven Haulerwijk en de vrienden van Cafâ Poutsma.

Veel deelnemers aan de avondvierdaagse in 1972, waarbij de wandelaars op de laatste avond feestelijk ingehaald worden door verschillende muziekkorpsen.  

In 1979 krijgt de christelijke kleuterschool een nieuw onderkomen in Cbs De Schalmei. Burgemeester Oosterwijk verricht de openingshandeling. Het zou niet de laatste verhuizing zijn, want een aantal jaren geleden verhuisden de leerlingen opnieuw, nu naar de brede school De Samensprong. Op de plaats van de oude Schalmeischool zijn inmiddels nieuwe huizen gebouwd.  

Vervolgens zijn er twee filmpjes te zien van de plaatselijke voetbalverenigingen. In 1986 bestaat Haulerwijkse Boys 25 jaar en viert dit met een gekostumeerde voetbalwedstrijd en een sponsorloop door het dorp. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de v.v. Haulerwijk in 2011 is een filmclip gemaakt van een optreden van Jaap Louwes. Zijn lied “Oeral Gelyk (it is ferdomd krekt Haulerwyk)” wordt ondersteund door filmopnames van de voetbalclub door de jaren heen.

Verder beelden van een aantal inwoners van Haulerwijk die op de landelijke en regionale TV geweest zijn. Zo is te zien dat Jelle en Harmke van Wallinga hun buren feliciteren en een plaatje voor ze aanvragen. De familie Huizing haalt de landelijke beeldbuis met hun uitgebreide collectie Douwe Egberts artikelen, die ze met bonnen bij elkaar hebben gespaard. Niet alleen 2011 is een slechte zomer voor de zwembaden, badmeester Harm Hummel vertelt voor Omrop Fryslân dat het bezoekersaantal in 2005 heel erg tegenvalt door het slechte weer en de gemeente daar niet blij mee zal zijn.

 

DEEL 8 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Filmflitsen deel 8 Haulerwijk 1950 - 1957
  
 

Inhoud deel 8 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Deze achtste film in de serie van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN bevat weer een grote variatie aan oude films. De film begint met unieke opnames van zo’n 60 jaar geleden, die bij toeval vorig jaar op een zolder zijn teruggevonden. De films zijn gemaakt door Lambertus Kok, van wie al meer films in de serie HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN te zien zijn geweest. We zien o.a. opnames in café Buist van de biljartvereniging en van muziekvereniging De Eendracht. Uit dezelfde tijd beelden van de scheersalon van Jouke “Figaro” de Vries, in die tijd kapper in Haulerwijk. In de scheersalon wordt het toneelstuk “De weerbarstige bediende en de wakkere scheerbaas” opgevoerd. Vlak voor sluitingstijd komen een paar klanten binnen, die geschoren willen worden, waarvoor de zaak langer open moet blijven. De veldwachter, gespeeld door Rink Hof, wil de scheerbaas wegens de late openingstijd op de bon slingeren. Andere acteurs in deze tragi-komedie zijn o.a. Jilles Talsma, Luitzen Houkes, Keie Reinders, Kobus Veenstra en Luit Bergsma.

Bij de teruggevonden films ook een film uit 1954 van een voetbalwedstrijd in Haulerwijk tussen Haulerwijk en Tijnje, waar heel veel publiek op af was gekomen. Spelers zijn o.a. Mattie Koning, Markus en Zweitse ten Hoor, Siebren en Willem van der Wal en in het doel Pieter van der Heide. Hoewel Haulerwijk deze belangrijke wedstrijd verloor, werden ze uiteindelijk toch kampioen. Beelden van dit kampioensfeest zijn ook te zien.

Vervolgens uit de jaren 1957, 1958 en 1959 een mooie variatie aan beelden van Haulerwijk en zijn inwoners bekeken door de camera van de in 2009 overleden Rink Hof, die zijn films beschikbaar heeft gesteld aan de Historische Vereniging Haulerwijk en omstreken. Ook in deel 7 waren ook al mooie opnames van de heer Hof te zien.

Uit 1957 zien we o.a. opnames van verschillende bewoners van de Eikensingel en de Leeksterweg. Uit 1958 een schaatswedstrijd voor de schooljeugd van de Openbare Lagere school onder leiding van meester Seefat en als starter Jan Kroes. Opnames van Rink Hof uit 1959 geven een mooi beeld van o.a. de Norgerweg, de Leeksterweg met nog een fraaie bomenrij aan weerszijden van de weg. Ook is te zien hoe de werknemers van Douma en Wolf tussen de middag naar huis fietsen, hetgeen veel drukte op de Leeksterweg gaf. Verder zien en horen we Jan de Roos, de bekende straatzanger, die zijn jaarlijkse bezoek aan Haulerwijk bracht om zijn aria’s weer ten gehore te brengen, hoewel niet iedereen die kon waarderen.

Ook zien we dat Jaap Louwes al op heel jonge leeftijd muzikale aspiraties had en op de Leeksterweg zijn niet geringe muzikale kunsten als troubadour toonde.

Een trouwfilmpje uit 1973 laat een bruidspaar zien die in een vrachtauto van de firma Viersen naar het gemeentehuis gaat.

Een film van Sietse Luchtenveld gaat over een schoolreisje in 1979 van de Prinses Marijke kleuterschool naar de speeltuin in Oranjewoud en daarna naar de Kale Duinen bij Appelscha. Ook voor een aantal begeleiders een reisje om niet snel te vergeten. Zo worden Jenne van der Meer en Fredie Groeneveld door de kleuters helemaal ingegraven in het zand.

Tenslotte de laatste aflevering van “IEPEN OF TICHT”, de documentaire die in 1980 in 5 afleveringen op TV is uitgezonden. Deze aflevering, getiteld “De toekomst” gaat vooral over het al of niet dempen van de vaart. De spanning tussen voor- en tegenstanders van demping loopt op in het dorp. Wethouder Wietse Duursma zegt te hopen dat de gemoederen niet over gaan koken door de strijd tussen de fanclub van Japie Bisschop en Heine Hut (Iepen) en de Handelsvereniging van woordvoerder Fokke Visser (Ticht). Tijdens een druk bezochte hoorzitting in Het Bruine Paard spreekt de bevolking zich uiteindelijk met een kleine meerderheid uit voor het dempen. Later zal de gemeenteraad tot dezelfde beslissing komen. Het leven in Haulerwijk herneemt daarop langzaam aan weer zijn gewone gang. Zonder vandalisme en alle spelers hebben de Fair Play cup gewonnen, zo schrijft Bert van den Berg later in één van zijn boeken. Verder zien we dat Douma en Wolf inmiddels definitief dicht is, ondanks de inspanningen die het personeel geleverd heeft om de confectiefabriek open te houden.

Meer dan 350 namen in de film vermeld

Met hulp van vele dorpsgenoten is het gelukt ruim 350 namen van personen, verenigingen enz. te achterhalen en in de film te vermelden. Als extra service is deze lijst in te zien en te downloaden op deze site.

 

 

DEEL 7 HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Hierbij een fragment uit Deel 7.

Dit betreft een gedicht van Geert Koenen over de familie Hof, ondersteund door filmbeelden.

Inhoud deel 7 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN

Deze zevende film in de serie van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN mag gerust een bijzondere uitgave genoemd worden. Deel 7 bevat nl. een aantal films van de in februari dit jaar overleden Rink Hof, die zijn uitgebreide foto- en filmcollectie beschikbaar gesteld heeft aan de Historische Vereniging Haulerwijk. Veel liefhebbers van oude films van Haulerwijk hebben hier al lange tijd naar uitgekeken en zich afgevraagd wat de heer Hof in de loop der jaren gefilmd heeft.   

De in deel 7 opgenomen selectie betreft de jaren 1957 – 1960 en geeft een mooi beeld van het leven in Haulerwijk zo’n 50 jaar geleden met o.a. opnames van jagers en pikschieters in het Blauwe Bos, intocht van Sinterklaas met muziekkorps De Eendracht, bekende Haulerwijksters die een dagje naar Terschelling gaan en zwemmen in de Steentjespoel, destijds het zwembad voor veel Haulerwijk en winterse beelden van het centrum en schaatsen op de ijsbaan. Daarnaast opnames van de familie Hof, waarbij het reilen en zeilen rondom hun fietsenzaak en de werkplaats aan de Leeksterweg prachtig in beeld zijn gebracht. Bij velen zal bij het zien van de beelden de herinneringen aan deze bijzondere familie zeker weer boven komen.   

Het betreft een eerste selectie van de grote hoeveelheid films die de heer Hof beschikbaar heeft gesteld. In de komende jaren zal de rest van het filmmateriaal uitgegeven worden in de serie HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN, waarbij de grootste klus zal zijn het achterhalen van de namen van personen die in al deze films voorkomen. Een hele klus, waar veel Haulerwijksters en oud-Haulerwijsters aan mee helpen.  

Uit 1965 is een film gemaakt door mevr. Richtje Walda. Deze film is gemaakt om haar familie, de families Hofman en Doller die in 1956 naar Amerika zijn geëmigreerd, te laten zien hoe het leven in Haulerwijk, Haule en Waskemeer in 1965 was. Vanuit Amerika is de film na al die jaren nu weer naar Haulerwijk teruggestuurd om beschikbaar te stellen voor de filmserie HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN. 

Deel 7 vervolgt met vier verrassende trouwfilmpjes uit de periode 1960 – 1971. Wie deze bruidsparen zijn verklappen we hier niet, u moet het zelf maar bekijken.     

Uit 1977 is een film van een schoolreisje van de Prinses Marijke kleuterschool naar de kinderboerderij in Leek en de Zuurse duinen. Inmiddels zijn deze kleuters 30 jaar ouder, maar velen zult u nog wel herkennen.   

Afgesloten wordt met een aflevering van “IEPEN OF TICHT”, de documentaire die in 1980 in 5 afleveringen op TV is uitgezonden. De eerste aflevering, getiteld “Van armoe naar welvaart” was te zien in deel 4, de tweede aflevering “De jongeren en de vaart“ in deel 5 en de derde aflevering “Veel groepen, één dorp“ in deel 6 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN. De nu uit te brengen vierde aflevering, getiteld “Van veenkolonie tot koopcentrum” laat o.a. zien hoe de Handelsvereniging zijn best doet om Haulerwijk als koopcentrum op de kaart te houden. Daarbij willen ze de vaart in het centrum dempen om het winkelende publiek zo dicht mogelijk bij de winkels te laten parkeren. Dit stuit op verzet bij een deel van de inwoners die tegen de demping zijn en een alternatief plan presenteren, waarbij de vaart open kan blijven. Ook is te zien hoe zich donkere wolken samenpakken boven de confectiefabriek Douma en Wolf, die met sluiting bedreigt wordt. Dit resulteert uiteindelijk in een bezetting van het bedrijf door het personeel, wat de aandacht van de hele Nederlandse pers krijgt.  

Meer dan 400 namen in de film vermeld

in de film zijn meer dan 400 namen vermeld van personen, verenigingen enz. die in de film te zien zijn. Deze lijst is op deze site in te zien en te downloaden.

.  

 

Inhoud van de film
Deel 6 begint nu eens niet met beelden van Haulerwijk, maar met een korte film van de Zuidlaardermarkt uit 1953 en het bezoek dat Prins Bernhard 55 jaar geleden aan deze grootste paardenmarkt van Europa bracht. De film is destijds gemaakt door Lambertus Kok uit Haulerwijk, die niet alleen films van Haulerwijk maakte, maar ook van de omgeving.

Een mooie film uit 1970 gaat over de viering van het 25-jarig bevrijdingsfeest. De film laat goed zien hoe de voorbereiding voor het feest door de diverse buurten ter hand wordt genomen. Zo zijn er opnames van de bouw van de versierde wagens en het versieren van de straten. Vervolgens zien we de optocht met versierde wagens door het dorp en tenslotte opnames van de kinderspelen voor de jeugd van de lagere school en een zeskamp voor de ouderen op het sportterrein. Veel bekende en minder bekende dorpelingen zijn op deze film te zien, dankzij het aanbod van filmmateriaal van verschillende Haulerwijksters die het feest gefilmd hebben en hun filmmateriaal beschikbaar hebben gesteld.

Op een film uit 1973 is te zien dat Jelle Brouwer pech heeft met de strontkar op de Hoofdweg en dat ze bij Freerk de Vegt aan de Norgerweg jonge biggetjes en een klein veulentje hebben.

Uit 1978 is een film over het sinterklaasfeest van de Prinses Marijke kleuterschool. Inmiddels is de leeftijd van die kleuters rond de 30 jaar en hebben velen zelf kinderen in die leeftijd. Zo kunnen die kinderen mooi zien hoeveel respect hun vaders en moeders toentertijd voor Sint en Piet hadden.

Ook is weer een aflevering opgenomen van “IEPEN OF TICHT”, de documentaire die in 1980 in 5 afleveringen op TV is uitgezonden. De eerste aflevering, getiteld “Van armoe naar welvaart” was al te zien in deel 4 en de tweede aflevering “De jongeren en de vaart“ in deel 5 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN. In deze nieuwe film is de derde aflevering te zien, getiteld “Veel groepen, één dorp“. Groepen die in deze aflevering aan bod komen zijn o.a. Frisia kippenslagerij, Douma en Wolf, de zondagschool van de Baptisten kerk, een bijeenkomst van de Jehova getuigen en de Ned. Chr. Vrouwen Bond. Verder komen in beeld de pikschieters in het Blauwe bos, de jeugd van Haulerwijk en vertelt Hinke van der Wal hoe het er vroeger in Haulerwijk aan toe ging.

Afgesloten wordt met opnames van de finaleavond van het straatvolleybaltoernooi dat in juni dit jaar voor de 26e keer gehouden werd.

Meer dan 400 namen in de film vermeld
Veel dorpsgenoten zijn weer behulpzaam geweest bij het achterhalen van namen van mensen die in de film vermeld worden. Dit heeft geresulteerd in ruim 400 namen,
waarvan elders op deze site een lijst met namen te vinden is.

 

Inhoud van de DEEL 5

Deel 5 begint met een film uit 1952 van de dan ruim 90-jarige Willem Jongepier in het door hem gecreëerde natuurgebied “Het Goudmeer” in de Weperpolder. De oudere generatie zal zich dit natuurgebied met het meertje en de vele vogels nog wel herinneren. In de zestiger jaren werd de bestemming gewijzigd in camping Het Goudmeer en tegenwoordig heet het “Vesting Het Goudmeer”.

 

Uit 1953 is een film van een feestavond van de voetbalvereniging Haulerwijk in café Het Bruine Paard met een optreden van de toentertijd populaire conferencier Lytse Sjoerd van It Mûnein, gevolgd door een optreden van het al even populaire Haulerwijkster orkest The Young Musicians, bestaande uit Rink Hof, Jan van der Mei en Japie Haak, waarbij menigeen de dansvloer opzoekt. 

 

In een bijzondere film uit 1958 is de keizersnede van een koe te zien van boer Cnossen aan de Tonckensweg. Het was veearts De Vos uit Slagharen die deze keizersnede uitvoerde, een unieke gebeurtenis, omdat er in die tijd vrijwel geen veeartsen waren die een dergelijke ingreep konden uitvoeren.

 

Een film uit 1968 laat beelden zien van de avondvierdaagse in Haulerwijk. Hoewel de beelden van een matige kwaliteit zijn, is het zeker de moeite van het bekijken waard, ook al omdat het de eerste avondvierdaagse betreft, die in Haulerwijk georganiseerd werd.

 

Mei 1968 stond er een advertentie in de krant van Barteld en Janke Spandaw, met een uitnodiging aan een ieder die hen wilde feliciteren om zaterdag 1 juni naar hotel Louwes in Haulerwijk te komen. Veel inwoners hadden gehoor gegeven aan deze oproep. De verrassing van de avond was een optreden van het gezelschap Tetman de Vries. De familie van Tetman de Vries was blij verrast toen ze de opnames zagen, ook al omdat er vrijwel geen filmopnames van het destijds zo populaire cabaretgezelschap zijn.   

Heel Haulerwijk zat in 1980 voor de beeldbuis om de 5 afleveringen van de documentaire “IEPEN OF TICHT” te zien. De eerste aflevering, getiteld “Van armoe naar welvaart” was al te zien in deel 4 van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN. In deze nieuwe film is de tweede aflevering te zien, getiteld “De jongeren en de vaart“.

Het draait in deze aflevering om de vraag of de vaart open moet blijven of gedempt wordt ter plaatse van het centrum. De meeste jongeren die aan het woord komen willen de vaart open houden, terwijl de meeste ouderen en vooral de middenstanders de vaart graag dicht willen.  

Verder zijn er nog films te zien van o.a. de landing van drie zwarte pieten met hun parachute in 1969, een film uit 1970 van het jaarlijkse reisje van de ouden van dagen en 2 films van de 5 mei optochten uit 1960 en 1975.

 

Ten slotte een film uit 1988 van de presentatie van de debuut LP van Bricquebec in café Het Bruine Paard, getiteld “Ik doch’t moarn wol”. De groep, bestaande uit de bandleden Jaap Louwes, Bowe van der Wal en Errit de Vries, allen afkomstig uit Haulerwijk en drummer Johan Boxum uit Appelscha had veel fans in Haulerwijk en omgeving, maar ook in de rest van Friesland met hun Wâldpykfryske rock & roll. De presentatie was in handen van Doede Bleeker, de misthoorn van Staveren.
 

Inhoud van de film

Deel 4 begint met een mooie oude film uit 1947 van de trouwerij van Mart Spandaw en Tjeerd Jager, met opnames van de huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis te Oosterwolde, het bezoek aan de hervormde kerk in Haulerwijk en een bezoek van het bruidspaar aan Kokshiem in het Blauwe Bos. 

In een film uit 1961 zijn beelden te zien van het 50-jarig huwelijksfeest van Jan en Griet Spandaw, destijds bekend van hun manufacturierenwinkel in het centrum van Haulerwijk. Dit filmpje wordt ondersteund door toepasselijke muziek van de Friese troubadour Piter Wilkens. 

Op een film uit 1963 is het afscheidsfeest te zien van dokter Beumer als huisarts van Haulerwijk. Na bijna 40 jaar droeg hij in april 1963 zijn praktijk over aan dokter Den Butter. Hoewel hij niets moest hebben van drukte rond zijn persoon moest Beumer wel zwichten voor een groots afscheidsfeest, georganiseerd door een comité van oud-patiënten. Er zijn o.a. fragmenten te zien van de zanghulde van de schoolkinderen op het plein voor café Louwes, de receptie ’s middags en de feestavond met vele sprekers, zoals meester Jongebloed, Bartolt Ludwig, Marten Cordes en de dominees Jansma en Van der Ree. Hoogtepunt was de revue “Alles draait om dokter Beumer”, opgevoerd door Zang en Spel met medewerking van vele dorpsgenoten, waaronder “Thomasvaer en Pieternel”. 

Aan deze film zijn achtergrondgeluiden toegevoegd afkomstig van een geluidsband die van deze avond is gemaakt en welke later aan dokter Beumer is aangeboden.

Deze geluidsband is bewaard gebleven en door de filmwerkgroep overgezet op een bijna twee en een half uur durende dubbel CD, welke eveneens via deze site bestellen is. Hoewel de geluidskwaliteit niet altijd even goed, is deze CD voor veel mensen zeker de moeite van het beluisteren waard.  

Ook dit keer is er weer een film van een reisje van de ouden van dagen van Haulerwijk en Waskemeer. De reis gaat naar Berg en Dal in Apeldoorn en we zien hoe de oudjes zich in 1966 vermaken in de bootjes en de treintjes van de speeltuin 

Veel mensen hebben uitgekeken naar de film “IEPEN OF TICHT”, die in 1985 in 5 afleveringen op TV is uitgezonden. Het eerste deel, getiteld “Van armoe naar welvaart” is op deze nieuwe film van HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN te zien. De volgende afleveringen zullen in de volgende delen uit deze filmserie te zien zijn. Velen zullen zich nog de woorden van Bert van den Berg herinneringen “Hier is het begonnen”, als hij bij de vaart in Waskemeer staat. Verder zijn o.a. gesprekken met Hinke van der Wal, Yle van der Meulen en Fridi Ritsma te zien en opnames van Douma en Wolf en van de Baptisten jeugdvereniging.  

Afgesloten wordt met een film over de landing van Franse para’s in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 april 1945 in de omgeving van de Slinke. Hierbij zijn 1 Franse para en 4 Duitse soldaten om het leven gekomen. De filmwerkgroep heeft geprobeerd deze geschiedenis te reconstrueren, ondersteund door beelden van de omgeving waar een en ander zich heeft afgespeeld en door middel van interviews met ooggetuigen. Ook zijn opnames te zien van het bezoek van Franse veteranen in 2005 aan Haulerwijk.
 

Deel 3 begint met een film uit 1965 van een optocht met versierde wagens ter gelegenheid van het 20-jarig bevrijdingsfeest en spelletjes op het ijsbaanterrein.

Een heel mooie film is de in 1966 door de Nederlandse Blindenbond gemaakte dorpsfilm van Haulerwijk. Om fondsen te werven ging de Blindenbond in die tijd verschillende dorpen langs om een dorpsfilm te maken. Daarbij werden de bewoners, verenigingen en scholen op de film gezet. Ook bedrijven en winkeliers konden op de film komen, maar moesten daarvoor wel een kleine vergoeding betalen. Tegenwoordig noemen we dat sponsoring, een woord dat toen nog niet bestond. Later werd de film in het dorp vertoond, waarbij het publiek moest betalen. Alleen de schooljeugd kreeg een gratis voorstelling aangeboden.

De filmwerkgroep is er in geslaagd de originele film weer op te duiken.

Te zien zijn o.a. een demonstratie van de vrijwillige brandweer en een oefening van de EHBO, die een ongeluk in scène heeft gezet. In het consultatiebureau aan de Oosterwoldseweg worden de peuters door dokter Den Butter onderzocht en mevrouw Den Butter is te zien achter de piano tijdens een soosmiddag van de bejaarden in café Louwes, bij een repetitie van Zang en Spel en ook nog bij een bijeenkomst van de vrouwenvereniging in Pro Rege. De bejaarden vermaken zich tijdens een soosmiddag in café Louwes en de schoolkinderen van de verschillende scholen reageren enthousiast als ze op de film komen.

Ook zijn veel bekende en minder bekende personen bij hun huis op film vastgelegd, waarbij goed te zien is hoe het dorp in de loop der jaren is veranderd. Als afsluiting van de dorpsfilm volgt nog een optocht van de diverse verenigingen, welke vanuit een hoogwerker in de Laweystraat gefilmd is. 

Afgesloten wordt met een film uit 1966 over de aankomst van Sint Nicolaas per helicopter. Honderden kleine, maar evenzoveel grote kinderen, waaronder burgemeester Oosterwijk waren naar het sportterrein gekomen om de landing van dichtbij mee te maken.

De klapper van de Sint Nicolaas-actie in 1966 was de uitreiking van een prachtig luxe 4-persoons Trabant door de Haulerwijkster Handelsvereniging. De winnaar zien we vol trots met een grote rookpluim uit de uitlaat door Haulerwijk rijden. Het zeer herkenbare TRABI geluid zal bij velen de nodige herinneringen oproepen over dit product uit de toenmalige DDR.  

Meer dan 600 namen in de film vermeld

Er zijn meer dan 600 namen van personen, verenigingen enz. vermeld, weer een hele klus, waarbij veel dorpsgenoten de filmwerkgroep geholpen hebben.

 

Inhoud van de film

Deel 2 bevat beelden uit de jaren 1949 t/m 1958, waarvan de meeste nog nooit eerder vertoond zijn. Zo zijn er o.a. prachtige opnames te zien van een reisje van de ”ouden van dagen” in 1949 en een reisje in 1953.

Uit 1952 zijn er opnames van de opening van de Oosterwoldseweg, de bouw van een tijdelijke noodbrug gevolgd door de afbraak van de ijzeren klapbrug in het centrum van Haulerwijk en de bouw van een nieuwe overkluizing. 

Verder uit 1952 diploma zwemmen in het natuurbad van Norg, waar veel Haulerwijksters hun zwemdiploma behaald hebben. Uit hetzelfde jaar beelden van een uitstapje van Zang en Spel naar Gaasterland en de intocht van sinterklaas.

En wat te denken van een prachtige opname met geluid (!) van de markante straatzanger Jan de Roos. Bij het horen van zijn stem zal bij velen de herinnering aan deze bijzondere verschijning weer boven komen. De filmwerkgroep heeft het geluid van deze markante ariazanger na veel zoeken opgedoken in het archief van RTV Noord. 

De opening van de meester Van Hasseltschool te Haulerwijk Beneden, het huidige Waskemeer, is te zien in een filmpje uit 1953, evenals een modeshow van modehuis Spandaw in het Bruine Paard.

Veel Haulerwijksters zullen met plezier terugdenken aan het kampioenschap van de voetbalvereniging Haulerwijk in 1954 met promotie naar de 3e klasse van de KNVB. Er zijn beelden te zien van de wedstrijd, de intocht van het kampioensteam en de latere receptie in het Bruine Paard.

Uit 1956 is er een opname van een schaatswedstrijd voor de schooljeugd op de vaart, gevolgd door een stukje van de Elfstedentocht uit hetzelfde jaar.

Ten slotte beelden van bekende en minder bekende Haulerwijksters uit 1956.  

Naast de sfeervolle muziek is het bijzondere aan de film dat er zoveel mogelijk namen vermeld zijn van personen die er in voorkomen. Met hulp van vele dorpsgenoten is het gelukt ca. 550 namen van personen, verenigingen enz. in de film te vermelden.
 

Inhoud van de film

In dit eerste deel zijn unieke beelden te zien van het centrum van Haulerwijk uit 1939(!) met o.a. de klapbrug omhoog, schaatsen op de vaart en de ijsbaan en een dagje uit van de handelsvereniging naar de speeltuin en de dierentuin.

De korfballers van ADO zijn te zien in de een filmpje uit 1941.  

Uit 1946 en 1952 zijn er sfeervolle opnames van de bewoners, scholen, verenigingen, kerken, huizen en straten, enz. beginnend bij het Witte Huis (Slinke)en eindigend in Haulerwijk Beneden, het huidige Waskemeer.  

Uit 1956 is een optocht met versierde wagens door Haulerwijk en Waskemeer ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Haulerwijk met feest in de feesttent op de ijsbaan. 

Tenslotte uit 2003 een reportage van Omrôp Fryslân, die aandacht besteed aan het  tot stand komen van deze filmserie over Haulerwijk.  

Het bekijken van de nostalgische beelden zal bij velen herinnering oproepen over het leven van vroeger, zoals bijvoorbeeld bij het zien van beelden van de kleuterschool, lagere school, de brandweer, het ‘spookhuis’, de voetballers, het trio Hof, een pas geboren drieling, schaatsen op de vaart en de ijsbaan. Mogelijk ziet u uzelf of heit en mem of pake en beppe terug in een zangkoor, mandolineclub of muziekkorps. Ook de jongere en de nieuwe inwoners van Haulerwijk en Waskemeer kunnen aan de hand van deze film een goed beeld krijgen van de vroegere situatie in hun dorp.

Tot stand komen van de film

Een deel van het oude filmmateriaal is met hulp van Omrôp Fryslân gerestaureerd en op de computer bewerkt en opnieuw gemonteerd door Rinze Oenema en van achtergrondmuziek voorzien met o.a. muziek van Jaap Louwes. Er zijn meer dan 500 namen vermeld van personen, scholen, verenigingen enz. die in de film voorkomen. Sander Reinders heeft veel namen weten te achterhalen van personen die in de film te zien zijn, met hulp van veel inwoners van Haulerwijk, iets wat lang niet altijd meeviel.

Na honderden uren werk is het eindresultaat een film die een prachtig tijdsbeeld geeft van de inwoners van Haulerwijk en Waskemeer in hun dagelijkse werk, in het verenigingsleven, op school en tijdens feestelijke gebeurtenissen in vroegere jaren.

 

Alle films zijn via het bestelformulier op deze site on-line te bestellen en tevens af te halen in Haulerwijk bij:

De films zijn verkrijgbaar op videoband en DVD voor de prijs van 10 Euro.

Op deze site staat een lijst met namen van personen die in de films vermeldt worden, deze lijst is ook te downloaden.

Aangepast zoeken
Heeft op of aanmerkingen laat het horen.
Indien u links naar uw sites heeft die u hier kwijt wilt, zend ze op.

Zend uw opmerkingen, berichten en foto's via email naar de
Voor het eerst op het Web 01-01-2001.    Deze Web is voor het laatst bijgewerkt op 05-03-2019
De webmaster behoudt zich de vrijheid om zelf te oordelen als uw ingezonden stukken worden geplaatst of niet.  

Opgemaakt met beeldscherm resolutie 24 Bits 1024x768